Usta bende naçizane fikrimi yazmak istiyorum...
Ben bu kurzhaar nasıl bir ırktır hep varmıydı yoksa belirli aşılamalardan sonra mı bu halini aldı ne zaman bu kadar popüler olmuştur onu eşsiz yapan sebebler nelerdir diye bir araştırma içersine girmiştim.
Ülkemizde ki hiç bir sayfada ve forum sitelerinde sonuca ulaşamadım Yabancı kaynaklı sitelerde araştırmalar yaptım ve kısıtlı tercümelerle bir sonuca ulaştım ne kadar doğrudur bilmiyorum...
Almanların kendine özgü bir kaç çeşit av köpeği vardı bu alman avcı köpeği alman avı bulan köpek gibi adı vardı fakat bu köpek almanların istediği tarzda bir köpek değildi ve dört mevsim kullanabilecekleri çok yönlü her avı yapabilen aile ortamına ayak uydurabilecek asil güvenilir ve gösterişli bir köpek istiyorlardı...
Günümüzde sizinde belirttiğiniz gibi
Ayhan arkadaşım bu yazdığın Alman Pointeri ile Kurzhaar aynı şeylerdir.
Bizde Alman Pointeri Kurzhaar yada Alman kısa tüylüsü derler.
İngiltere de German Shorthaired Pointer derler. Yani kısa tüylü Alman Pointeri anlamına gelir.
Almanya da Deutsch Kurzhaar derler. Yani Alman Kurzhaar.
Fransa da German Braque derler. Yani Alman Barak.Fakat 1900 lü gibi yıllardan daha önceki tarihlere gittiğimizde o zaman söylenen alman av köpeği şimdi ki kurzhaar ve alman pointer le aynı köpek değil kurzhaar son yüz yıl içersinde şimdiki halini almış bir köpek...daha iyi avı işaret etmesi vs.. gibi özellikler için çeşitli aşılamalar yapılmış son olarakta siyah renkleri elde edebilmek için bir çalışma sonrasında günümüzdeki halini almış ve bir dahada oynanmamıştır...
kısaca özetlemek gerekirse 150-200 yıl önceki alman kısa tüylü pointer günümüzdeki kurzhaar değildir öyle bir ırk artık yok fakat günümüzdeki alman kısa tüylü pointer ve kurzhaar aynı köpek
benim araştırıp derlediğim sonuç bu dediğim gibi çok fazla kaynak yok ve kısıtlı tercüme ile anlayabildiğim bu kesinlikle yüzde yüz doğru anlaşılmasın tercümelerden anladığım kadarıyla bu böyle fakat almanlar bunu çokta açık açık yazmamışlar belkide bu köpek hep bizimdi bizde hep vardı demeye getirmek için bu konulara pek girmek istemiyor olabilirler...
konuyla alakalı geçmişten bir kaç resime ulaşmıştım onları bu konunun altına ilave ediyorum
http://www.durustavci.com/forum/dunden-bugune-kurzhaar-t2185.0.html