Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: DOĞADA ATEŞ YAKMAK  (Okunma sayısı 16514 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Hacı Hüseyin KILINÇ

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 7 749
  • AŞK-I ŞEHİR ESKİŞEHİR
DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« : 13 Haziran 2010, 16:42:22 »
Ateş
Kamp ateşi yakmak bazı durumlarda yaşamsal önem taşır; ateş ısınmanızı ve yemek pişirmenizi ağlar, gerektiğinde moralinizi yükseltir, vahşi hayvanları ve böcekleri uzak tutar, ısınmak için vücudunuzdaki değerli kalorileri harcamanızı engeller, ağza konulmayacak durumdaki yiyecekleri ziyafete dönüştürür, elbise ve botlarınızı kurutur. Ateş yakmak için kav, çalı çırpı ve ana yakıt, ateşin sönmeden yanabilmesi için de oksijen gerekir. Her boyutta kuru ağacı, yakıt kaynağı olarak kullanabilirsiniz. Eğer odunu devrilmiş ağaçlardan sağlayacaksanız, yerle bağlantılı olan kısımlar yerine etrafa yayılmış kuru dalları kullanın.

Kav çeşitleri
Yosun
Yeşil ve yaş yosunlar kav olarak işe yaramaz. Ancak ölü ve kuru yosun, ateş yakmak için idealdir. Yosunu ağaç kütüklerinin ya da taşların üzerinden toplayabilir ve iyice kuruttuktan sonra kullanabilirsiniz.
Mantar
Ağaç kabuklarında oluşan mantarların dış yüzeyleri su geçirmez, iç kısımları ise kuru ve yumuşaktır. Mükemmel bir kav olan bu iç kısma ulaşmak için dış kabuğu bıçakla çıkarmanız gerekebilir.
Ağaç kabuğu
Yağışlı havalarda bile, kurumuş ağaç kütüklerinin kabuklarını soyarak iç kısımlarını kav olarak kullanabilirsiniz. Islak kısımlarını bıçakla yontun ya da ağaç kurtlarının çürüttüğü kısımları kullanın. Ağaç kurtları kuru odun tozu üretir. Çürümüş odun da kav olarak kullanılabilir.
Kuru yapraklar
En yağışlı ormanlarda bile kuru yaprak bulabilirsiniz. Kuru yaprak toplamak için yanınızda bir naylon torba bulundurun. Ateş yakarken yaprakları ufalayarak ya da bütün olarak kullanabilirsiniz.
Kuru otlar
Bir tutam kuru otun içine kıvılcım sıçratarak rahatlıkla ateş yakabilirsiniz
Isınmak için yakacak
Dişbudak, köknar, elma, fındık, çobanpüskülü gibi yumuşak odunlar çabucak ve bol alevli yanar, iyi ısı verir. Isıtıldığı zaman en çok kıvılcım çıkaran odun sedir ve köknardır. Yumuşak odunlar çok hızlı yandıkları için ateşi sürdürmek, hızlı yemek pişirmek ve çeşitli sıvıları kaynatmak için kullanılabilir. Ancak ateş çabucak söner, fırınlama ve yavaş pişirme için gerekli közler yerine bol miktarda kül bırakır.
Acil durum yakacakları
Bir survival durumunda, yakacak olarak çevrenizde bulacağınız herhangi bir şeyi kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Hayvan pisliği, kuru likenler, kara yosunu, kara süpürgeotu, çürümüş sebze gibi malzemeleri önceden güneşe serip kurutarak kullanabilirsiniz. Deniz kıyısındaysanız kuru deniz yosunu yakılabilir. Bazen kömür parçaları hatta yeryüzüne sızıp küçük göller oluşturmuş petrol bulmak bile mümkündür. Ayrıca bazı kumsallarda yakmak için kullanabileceğiniz zift parçaları da bulabilirsiniz. Hayvan yağı da yakacak olarak kullanılabilir.
Kullanılmaması gereken odunlar
Çam, alıç gibi reçineli bazı odunlar ateşe atıldıklarında şiddetle patladıklarından mümkün olduğunca az kullanmalısınız. Kızılağaç, kestane, kavak ve söğüt ise yanmaktan çok tüter. Bambu da ateşe atılmadan önce yarılmazsa patlayabilir.
İyi ateş yakmanın sırları
İyi bir ateş yakmanın sırrı önce küçük dallarla başlayarak ateşi kademeli olarak büyütmek ve giderek daha büyük odunlar kullanarak ateşi olgunlaştırmaktır. Yakacakların sıralaması kav, çalı çırpı, küçük dallar, büyükçe dallar ve kütükler şeklinde olmalı. Sıradaki kategoriye geçmeden önce ateşin içindeki yakacağın iyice tutuşmasını beklemelisiniz.
Ateş Malzemeleri
Kav

En azından greyfurt büyüklüğünde, iyice ufalanmış bir topak kavınız olmalı. Kav ateş yakarken kullanacağınız en önemli malzemedir. Eğer kav yerine kullanabileceğiniz suni bir tutuşturucunuz yoksa küçük dalları yakamazsınız.
Çalı çırpı
Kav alev aldıktan sonra küçük dal parçalan ve kuru yapraklardan oluşan çalı çırpıyı da tutuşturun. Dal parçaları en fazla kurşunkalem kalınlığında olmalı. Kullanacağınız çalı çırpının tam anlamıyla kuru olduğundan da emin olmalısınız.
Küçük yakacaklar
Çalı çırpı iyice tutuştuktan sonra ateşe parmak kalınlığında sopalar atmaya başlayabilirsiniz. Bu sopalar ateşi yavaş yavaş güçlendirir.
Esas yakacak
Ana yakacak görevi gören büyükçe dalların kolayca kırabileceğiniz kalınlıkta olması gerekir. Kamp ateşlerinde genel olarak bu büyüklükte odunlar kullanılır.
Büyük yakacaklar
Yaktığınız ateşi bütün gece sürdürmek istediğinizde ya da yarı kalıcı bir kamp kurduğunuzda büyük kütükler kullanılır. Ateşi söndürürken kütüklerin tamamen yandığından emin olun.
Ateş yakmaya hazırlık
Ateş yakmanın sırrı kuru yakıt bulmak ve küçük bir ateşi büyütebilmektir. Yeri ve amaçlarınıza uygun ateş tipini çok dikkatli seçmeli, çevre koşullarına uygun bir şekilde ateş yakmaksınız. Güvenlik, dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlardan biri. Ateş birçok olası tehlike taşır. Kontrolden çıkarak kuru bitki örtüsü, çadır ya da elbiseleri tutuşturabilir ya da bir barınaktaki tüm oksijeni bitirerek içerdekilerin boğulmalarına sebep olabilir. Ayrıca dikkatlice söndürülüp temizlenmezse araziye de zarar verir.
Dikkat
Kuraklık yüzünden bitki örtüsünün kuru olduğu yerlerde ateş yakmayın. Özellikle rüzgârlı yerlerde kontrol edebileceğinizden büyük ateşler yakmayın. Ayrıca tutuşabilecek dalların altında ateş yakmak da tehlikelidir.
Tepe Ateşi
1. Yerdeki otların bir kısmını sökün ve bir kenara koyun. Açtığınız çukurun içine yaş sopalardan bir sıra dizin.
2. Sopaları birbirine dayayarak bir tepecik şeklinde dizin. Tepeciğin çok büyük olması gerekmez.
3. Yaptığınız tepeciği büyütün ve mümkün olduğunca sağlamlaştırın. Tepeciğin içinde kav konulacak kadar yer olmasına dikkat edin. Ayrıca bir kenarda kava ulaşmak için açıklık olsun.
4. Tepecik bittikten sonra kavı içine yerleştirin, üzerine kuru yaprak ve küçük dal parçaları ekleyin. Tepeciğin içindeki çalı çırpıyı tutuşturun. Isı arttıkça tepeciği oluşturan dallar da tutuşup alev alır. Tepeciği kendi üzerine yıkarak besleyebilir ya da köz ocağı olarak kullanabilirsiniz. Ateşin dibine dizdiğiniz dallar da yanarak daha korlu ve canlı bir ateş oluşturur.

Diğer ortamlar için ateş
Temel tepe ateşini hemen her ortamda kullanabileniz bile bazı durumlarda ateşin yapısını biraz değiştirmeniz gerekebilir. Eğer rüzgâr güçlüyse bir hendek kazıp ateşi içinde yakabilirsiniz. Karlı yerlerde karı küremeniz ve üzerine dallardan bir platform yapabileceğiniz bir parça toprağı açığa çıkarmanız gerekebilir.
Hendek ateşi
Çok rüzgârlı ortamlarda otuz santim kadar derinlikte bir hendek kazın. Bu ateş, yemek pişirmek için çok kullanışlıdır ve yakacağı ekonomik olarak tüketir. Rüzgârdan etkilenmediği için çok şiddetli yanmaz, ancak hendeğin içinde yine de yeterli oksijen bulunur.
Taş duvar ateşi
Yapacağınız taş duvar hem ateşi rüzgârdan korur ve sağa sola sıçramasını engeller, hem de yakacak tasarrufu sağlar. Kuru ve gözeneksiz taşlar seçin ve ısınınca patlayan arduvaz taşından uzak durun. Bulabileceğiniz en büyük ve en sağlam taşları kullanmalısınız. Duvardaki boşlukları çamur ya da kille sıvarsanız yemek pişirebileceğiniz kullanışlı bir alanınız olur.
Yıldız ateş
Devamlı olarak odun toplamak zorunda kalmamak için ateş iyice kor haline geldikten sonra dört tane kalınca ve uzun odunu birbirlerine dik gelecek şekilde ateşin içine yatırın. Odunlar yandıkça, ateşin dışında kalan kısmı içeri doğru itebilirsiniz. Bu ateşi sadece uzun süre kalacağınız yerlerde yakmalısınız. Böylece kampı temizlerken odunların tam olarak yandığından emin olabilirsiniz.
Uzun süreli ateş
Ateşin bütün gün ya da gece yanmasını istiyorsanız derince bir kor örtüsünün üzerine üç tane büyük kütük yerleştirin. Daha çok ısınmak istiyorsanız, ateşin arkasına ısıyı yansıtacak bir duvar yapabilirsiniz. Ateşin uyku tulumunuza sıçramaması için yatarken ateşe fazla yaklaşmayın.

Ateşi taşımak

1. Hâlâ canlı olan korları, nerede olursanız olun rahatlıkla ateş yakabilmek için günlerce taşıyabilirsiniz. Bir konserve kutusuna bir parça ip ya da tel bağlayın.
2. Konserve kutusuna kuru yosun doldurun. Eğer sadece nemli yosun bulabiliyorsanız nispeten kuru olanları yukarı yerleştirerek kullanabilirsiniz. Islak yosun kısa sürede kuruyacaktır.
3. Sağlıklı, yanmaya devam eden korları yosunların içine yerleştirin ve üzerlerini yine yosunla örtün. Söner gibi olduklarında kutunun içine hafifçe üfleyin.

Ateş yakmak
Ateş yakmak, ilkyardımla beraber en gerekli survival bilgisidir. Bu bilgi insanı diğer hayvanlardan ayıran en önemli farklardandır. Odun ya da diğer yakıtlar ısındıkları zaman tutuşarak alev oluşturan gazlar çıkarır. Ateş sadece birkaç parça çalı çırpı kullanılarak başlatılmalı ve bu küçük ateş adım adım büyütülmelidir. Islak yakıt, çok harlı yananlar hariç ateşi söndürebileceğinden, yakıtın kuru olması önemlidir. Isı ve yakıtın yanı sıra ateşin yanması için bol oksijene ihtiyaç vardır. Ateşi söndürmek gerektiğinde üzerini toprakla örterseniz, alev yanmak için gerekli oksijeni bulamayacağından söner.
Ateş yakmadan önce
1. Ateşin rüzgârdan korunduğuna emin olun ama oksijenin de gerekliliğini unutmayın.
2. Her zaman kuru kavın bir kısmını saklayın.
3. Ateşi yakmaya başlamadan önce gerekli tüm malzemeyi toparlayın.
4. Kibritlerin eczasının üzerine balmumu damlatarak su geçirmez hale getirebilirsiniz. Ancak yakmadan önce balmumunu kazıyın.
Bazı ateş yakma metotları
Çakmaktaşı ve çelik
Yaptığınız tepeciğin hemen dışına bir miktar kav koyun. Çeliği kavın üzerinde çakmaktaşına sürtün. Kavın içine düşen kıvılcımları üfleyerek alevlendirin. Kav tutuşunca ateşi tepeciğin içine itin.
Kibrit
Ellerinizle gizleyeceğiniz yanan kibriti içine tutarak kavı tutuşturun. Yanan kibriti kavın içinde bırakarak üzerine biraz daha kav ve çalı çırpı ekleyin.
Büyüteç
Hazırladığınız odunların içine kavı yerleştirip büyüteci kullanarak güneş ışınlarını kavın üzerine yansıtın. Kav tütmeye başlayınca alev alana kadar hafif hafif üfleyin.
Ateş yakmanın kestirmeleri
Ateş yakmak için birçok yol ve kullanabileceğiniz bir sürü alet vardır. Bildik çakmak taşı ve çelik testereden, modern parafin blokları ve çeşitli kimyasallarla işlenmiş odun kırpıntısı çubuklarına kadar birçok malzemeyle ateş yakabilirsiniz. Size en kolay ve uygun gelen yolu seçin.
Su geçirmez kibrit
Kullanmadan önce eczanın üzerindeki balmumunu kazımayı unutmayın.
Çakmaktaşı ve çelik
Bu çelik testere ve magnezyum cevheri (çakmaktaşı) doğal çakmaktaşından daha büyük kıvılcımlar çıkarır
Büyüteç
Büyüteç ne kadar büyük olursa, özellikle kuzey enlemlerinin soluk güneşinde, o kadar iyi olur.
Pamuk
Parafine batırılmış pamuk doğal kava karşı taşınması kolay bir alternatif.
Parafin parçaları
Bu parçalarla kav kullanmadan büyük odun parçaları tutuşturulabilir.
Ateş çubukları
Kimyasal maddelerle muamele edilmiş odun kırpıntılarından oluşan bu çubuklar, kav kullanmadan ateş yakabilmek için kibritle kolayca tutuşturulabilir.
Yay matkabı
1. Matkap için sert tahtadan bir sopa kesin. Yaklaşık 38 santim uzunluğunda ve dört santim kalınlığında olsun. Kenarlarını yuvarlaklaştırıp bir kenarını iyice sivriltin.
2. Çam ya da başka bir yumuşak odun bulup kenarına V şeklinde bir çentik atın. Matkap ve tahta arasındaki sürtünme kül üretir.
3. Çentiğin yanına matkabın ucunu sokmak için bir yuva açın. Matkabın yaratacağı siyah, sıcak küller çentiğin içinden kavın üzerine düşecektir.
4. Matkabın üzerinden bastırabilmek için sert bir tahta parçası kullanın. Matkabın ucunun oturması için, kullanacağınız tahtanın üzerinde bir yuva yapın.
5. Güçlü, sert tahtadan 60 santim uzunluğunda ve iki santim kalınlığında bir sopa kesin. İki ucuna bir ipi ya da doğal malzemeden yapacağınız bağı gevşekçe bağlayın. İp matkabın çevresine sarılabilecek kadar gevşek olmalıdır.
6. Matkabın orta kısmını yontup ipi etrafına dolayın. Çentiğin yanına kav yerleştirmeyi unutmayın. Matkabın ucunu açtığınız oyuğa yerleştirip bastırma tahtasıyla üzerine bastırın. Yayı ileri geri oynatarak matkabı hareket ettirirken bir taraftan da diğer elinizdeki tahtayla sertçe bastırın. Kısa zamanda duman çıkacak ve sıcak kül ve kıvılcımlar kavın üzerine düşerek onu tutuşturacaktır.

El matkabı
Yay matkabıyla ateş yakmaktan daha kolay bir yöntem, sivri bir sopayı ellerinizin arasında çevirerek tahtaya sürtmektir. Ancak ellerinizi kullanarak daha az sürtünme sağlayabileceğinizden bu metot sadece sıcak iklimlerde, iyice kuru odunlarla kullanılabilir. Matkabı bir taraftan çevirirken mümkün olduğunca bastırın ve kısa çevrimler yapın.


Yazı ve resimler alıntıdır
Ateş nasıl yakılır ateş yakmanın yolları ateş yakmak

Making Fire From Sun


PRIMITIVE FIRE-BOW DRILL-ALL NATURAL



« Son Düzenleme: 25 Mart 2012, 12:09:46 Gönderen: Hacı Hüseyin KILINÇ »
İnsanları Hayvanları Doğayı Sevelim Sevdirelim
Hacı Hüseyin KILINÇ - 1975 - Eskişehir


Çevrimdışı Gazi SUBARİ

  • Moderator
  • *****
  • İleti: 668
  • Mekanın Cennet Olsun
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #1 : 13 Haziran 2010, 16:49:19 »
Bak H.Hüseyin Bey yavaş yavaş komando olmaya başladın:))))Güzel bir paylaşım teşekkürler.Bir videoda benden olsun.Ateş yakma hususunda.
Büyüteçler camlar ve daha bir çok şey kullanılabilir bu ateş yakma konusundaçAma benim nacizhane fikrim yanlarında taşıdıkları çantanın içinde 1 parmak genişliğinde ve 15-20 cm uzunluğunda plastik cam(MİKA)bulundururlarsa ve yanında tabiiki bir çakmak olmak kaydıyla tutuştumu bir daha kolay kolay sönmez.Yapraklar ıslak olsa dahi yanarlar.Bu videoyu dikkatlice izleyin.

« Son Düzenleme: 13 Haziran 2010, 17:01:03 Gönderen: Gazi SUBARİ »
AV BAHANE SPORU ŞAHANE Gazi SUBARİ - 1969 -İSTANBUL


[[ AKLIMIZIN VE KALBİMİZİN BİR KENARINDA BİZ YAŞADIKÇA YAŞAMAYA DEVAM EDECEKSİN ]]

Çevrimdışı Osman KURT

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 8 680
  • Yer: İzmir-Eskişehir
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #2 : 14 Haziran 2010, 00:51:58 »
Hemşerim ve Gazi abim bu değerli ve faydalı bilgiler için teşekürler...
Osman KURT
İzmir-Eskişehir
1981- B Rh (+)
kurt.osman26@gmail.com

Çevrimdışı Arif ALTINYOLLAR

  • Moderator
  • *****
  • İleti: 4 515
  • ANKARA
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #3 : 14 Haziran 2010, 08:39:18 »
Bu değerli ve faydalı bilgiler için teşekürler,güzel paylaşım.......
Arif ALTINYOLLAR - 1972 - ANKARA
Aslanlar kendi hikayelerini yazmadıkça avcı hikayelerine inanmak zorundasınız.

Çevrimdışı Tayfun AKÇASOY

  • Paylaşımcı Üye
  • ***
  • İleti: 161
  • Emeğe Saygı - Bir Teşekkürü Çok Görme
  • Yer: Tekirdağ
Tayfun AKÇASOY 
Tekirdağ - Çorlu
1991 - B Rh (+)
Tel: 0 536 454 38 81
ak_tayfun_gs@hotmail.com
www.durustavci.com
O Şimdi Asker...
Acemi Birliği : İzmir / Narlıdere
Teslim Tarihi : 22.08.2012
Bitiş Tarihi    : 19.10.2012
Usta Birliği   : Çanakkale / Gelibolu
Teslim Tarihi : 29.10.2012

Çevrimdışı Onur UYSAL

  • Moderator
  • *****
  • İleti: 1 100
  • Yer: izmir/selcuk
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #5 : 28 Kasım 2010, 13:32:45 »
video supermis . . .

paylasım icin tesekkurler . . .
Onur UYSAL
1986
İzmir/Selcuk
0 rh (+)
0551 420 48 61

Çevrimdışı Hasan MUMCUOĞLU

  • Sabit Üye
  • *****
  • İleti: 2 289
  • PİCASSO SAKİN ADAMDI AMA İYİ FIRÇA ATARDI.
  • Yer: ESKiŞEHİR -SAKARYA
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #6 : 28 Kasım 2010, 13:37:39 »
GÖRSELLERİ ETKİLİ TEŞEKKÜRLER..
Eskişehir - Sakarya - 1981

Çevrimdışı Veli AKŞİT

  • Sabit Üye
  • *****
  • İleti: 1 536
  • Rasgele....! www.durustavci.com
  • Yer: BURDUR
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #7 : 28 Kasım 2010, 13:40:10 »
Bu değerli ve faydalı bilgiler için teşekürler,güzel paylaşım.......
Dünyada Tedevisi Mümkün Olmayan Tek Hastalık
AVCILIKTIR...    BURDUR  1985   A rh (+)  Veli AKŞİT   


Çevrimdışı Hacı Hüseyin KILINÇ

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 7 749
  • AŞK-I ŞEHİR ESKİŞEHİR
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #8 : 24 Mart 2012, 20:38:32 »
Making Fire From Sun


PRIMITIVE FIRE-BOW DRILL-ALL NATURAL



« Son Düzenleme: 25 Mart 2012, 12:10:02 Gönderen: Hacı Hüseyin KILINÇ »
İnsanları Hayvanları Doğayı Sevelim Sevdirelim
Hacı Hüseyin KILINÇ - 1975 - Eskişehir


Çevrimdışı Erol SÜMER

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 50
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #9 : 24 Mart 2012, 21:05:37 »
Bu değerli ve faydalı bilgiler için teşekürler,güzel paylaşım.......
EROL SÜMER 1974-ANKARA 05325071352
C:\Documents and Settings\sümer\Desktop\ero

Çevrimdışı Ahmet SELİM

  • Paylaşımcı Üye
  • ***
  • İleti: 217
  • Yer: Tokat
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #10 : 24 Mart 2012, 23:26:48 »
Arazide kolay ateş yakabilmek için pratik bir çözüm: Çantanızda yada cebinizde bulunan Bally. Yakılacak ince kıyılmış kuru çalıların üzerine biraz bally sürün. Tek çakmak hareketi ile kolayca ateş yakacaksınız. Dikkat edin kesinlikle vücudunuzun herhangi bir yerine bulaştırmayın. Tarafımca denenmiştir. Ayrıca Bally türü yapıştırıcıların tüpleri çok hassastır. Cebinizde kolayca delinir. Bu nedenle bally tüpünü, ezilmeyen sağlam bir kutunun içine koyduktan sonra cebinize yada çantanıza koyunuz.
1984-Tokat

Çevrimdışı Ali KALEMCİ

  • Sabit Üye
  • *****
  • İleti: 1 274
  • kurzhaarı olan avcının tüfeye ihtiyacı yoktur
  • Yer: RiZE
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #11 : 25 Mart 2012, 01:17:29 »
Bu değerli ve faydalı bilgiler için teşekürler,güzel paylaşım.......
Ali KALEMCİ 1985 Çağlayan vadisi viçe Fındıklı/RİZE 0506 244 69 37 alidurmaz_53@hotmail.com

Çevrimdışı Yaşar KABAYEL

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 4 042
    • www.durustavci.com
  • Yer: İZMİR
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #12 : 25 Mart 2012, 04:11:04 »
çok yararlı bilgiler paylaşım için teşekkürler
Yaşar KABAYEL - 1986 - BERGAMA - İZMİR
Tel:  0 542 337 38 53 - msn: durustavci@hotmail.com

Çevrimdışı Mahmut KAPLAN

  • Moderator
  • *****
  • İleti: 4 310
  • Avcılık Bir Tutkudur..
  • Yer: Edirne
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #13 : 25 Mart 2012, 09:10:37 »
Paylaşım için teşekkürler...


Mahmut KAPLAN - 1982 - EDİRNE

Çevrimiçi Gürhan ZOR

  • Teknik Admin
  • *****
  • İleti: 3 169
  • Yer: Ankara
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #14 : 25 Mart 2012, 18:35:35 »
Bu faydalı paylaşım için teşekkürler.
Şevket Gürhan ZOR - 1972  - Batıkent/Ankara 
0 Rh (-) Negatif

Çevrimdışı Ahmet SELİM

  • Paylaşımcı Üye
  • ***
  • İleti: 217
  • Yer: Tokat
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #15 : 24 Nisan 2012, 13:02:59 »
Bir video da benden olsun. Dün doğa gezisine çıktım,

1 adet büyüteç
1 adet yarı çürümüş ağaç kökü ile ateşi yaktım, balık konservemi ısıtıp afiyetle yedim.

Bir elimle ateş yakıp diğer elimle çekim yaptığım için bazı yerlerde görüntüde kusurlar oluştu. Affınıza sığınırım, saygılar.

Büyüteç İle Ateş Yakmak
   
1984-Tokat

Çevrimdışı Hacı Hüseyin KILINÇ

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 7 749
  • AŞK-I ŞEHİR ESKİŞEHİR
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #16 : 24 Nisan 2012, 17:42:36 »
Ahmet sende ne ciğer varmış kardeşim maşallah maşallah...

Ağaç kökünün ortasını önce biraz bıçakla inceltip ve talaşlandırsan sonra orada oluşan közü direkt kuru otun üzerine koysan daha çabuk tutuşurdu diye düşünüyorum...

Ama pratiği sen yaptın doğrusunu sen daha iyi bilirsin...

Bu arada sen Survivor ile alakalı tüm pratiği kapmış alet edevatında çoğunu tamamlamış durumdasın tebrikler...

Bu arada  survivor arkadaşımız oldu...

Survivor Ahmet :)

İnsanları Hayvanları Doğayı Sevelim Sevdirelim
Hacı Hüseyin KILINÇ - 1975 - Eskişehir


Çevrimdışı Ahmet SELİM

  • Paylaşımcı Üye
  • ***
  • İleti: 217
  • Yer: Tokat
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #17 : 24 Nisan 2012, 17:54:29 »
Ahmet sende ne ciğer varmış kardeşim maşallah maşallah...

Ağaç kökünün ortasını önce biraz bıçakla inceltip ve talaşlandırsan sonra orada oluşan közü direkt kuru otun üzerine koysan daha çabuk tutuşurdu diye düşünüyorum...

Ama pratiği sen yaptın doğrusunu sen daha iyi bilirsin...

Bu arada sen Survivor ile alakalı tüm pratiği kapmış alet edevatında çoğunu tamamlamış durumdasın tebrikler...

Bu arada  survivor arkadaşımız oldu...

Survivor Ahmet :)

Hacı Abi sigara içmediğim için ciğerler kusursuz çalışıyor. Allah nazardan saklasın. Büyüteç ile ilk defa kamp ateşi yaktım, biraz acemilik vardı. Aslında benim asıl görmek istediğim çeşitli kavların köz tutuşu, yanma hızları gibi konulardı. En iyi maddeyi bulmaya çalışıyordum. O gün o kavı yakmadan önce daha önce hazırladığım defalarca katlanmış A4 kağıdını güya hazır kav olarak kullanacaktım. Hem kolay bulunan bir maddeydi, hem temizdi, hem taşınabilirliği zahmetsizdi vs. Ama kat kat katlanmış bir kağıdı büyüteç ile yakmayı defalarca denememe rağmen başaramadım. Çünkü kağıt kesinlikle köz tutmuyordu. Üflediğimde daha çok yanacağı yerde hemen sönüyordu. Yarı çürük ağaç kökünden elde ettiğim kav ise işini mükemmel yapıyor. Son olarak öbür seferde büyüteç ile barut tutuşturmayı deneyeceğim. Sanırım büyüteç kullanıldığında en hızlı ateş başlatıcı bir fişeğin içinden çıkardığımız barut olacak.
1984-Tokat

Çevrimdışı Hacı Hüseyin KILINÇ

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 7 749
  • AŞK-I ŞEHİR ESKİŞEHİR
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #18 : 24 Nisan 2012, 21:10:02 »
Hacı Abi sigara içmediğim için ciğerler kusursuz çalışıyor. Allah nazardan saklasın. Büyüteç ile ilk defa kamp ateşi yaktım, biraz acemilik vardı. Aslında benim asıl görmek istediğim çeşitli kavların köz tutuşu, yanma hızları gibi konulardı. En iyi maddeyi bulmaya çalışıyordum. O gün o kavı yakmadan önce daha önce hazırladığım defalarca katlanmış A4 kağıdını güya hazır kav olarak kullanacaktım. Hem kolay bulunan bir maddeydi, hem temizdi, hem taşınabilirliği zahmetsizdi vs. Ama kat kat katlanmış bir kağıdı büyüteç ile yakmayı defalarca denememe rağmen başaramadım. Çünkü kağıt kesinlikle köz tutmuyordu. Üflediğimde daha çok yanacağı yerde hemen sönüyordu. Yarı çürük ağaç kökünden elde ettiğim kav ise işini mükemmel yapıyor. Son olarak öbür seferde büyüteç ile barut tutuşturmayı deneyeceğim. Sanırım büyüteç kullanıldığında en hızlı ateş başlatıcı bir fişeğin içinden çıkardığımız barut olacak.

Ahmet Kav olarak kuru yosun da kullanıldığını duymuştum birde aklıma geldi acaba türk kahvesi bu iş için kullanılırmı acaba bir dahaki sefere bir dene istersen çünkü dehşet ısı üretiyor... ama köz oluyormuydu hatırlayamadım...
http://www.durustavci.com/forum/empty-t6517.0.html;msg92372#msg92372
İnsanları Hayvanları Doğayı Sevelim Sevdirelim
Hacı Hüseyin KILINÇ - 1975 - Eskişehir


Çevrimdışı Tayfun GÜLEN

  • Sabit Üye
  • *****
  • İleti: 862
  • Yer: BURSA
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #19 : 24 Nisan 2012, 21:47:31 »
Teşekkürler
Bursa-1972 Brh +

Çevrimdışı Ahmet SELİM

  • Paylaşımcı Üye
  • ***
  • İleti: 217
  • Yer: Tokat
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #20 : 24 Nisan 2012, 22:54:13 »
Ahmet Kav olarak kuru yosun da kullanıldığını duymuştum birde aklıma geldi acaba türk kahvesi bu iş için kullanılırmı acaba bir dahaki sefere bir dene istersen çünkü dehşet ısı üretiyor... ama köz oluyormuydu hatırlayamadım...
http://www.durustavci.com/forum/empty-t6517.0.html;msg92372#msg92372


Az önce evde 1 çay kaşığı Türk kahvesini mutfak tezgahının üzerine toplu bir şekilde koyup üzerine çakmak ile hafifçe ateş tuttum. Birkaç saniye içinde minik bir köz ışıldamaya başlayınca üfleyip közün büyümesini sağladım. şiddetli üfledikçe közün çapı ve derinliği daha da arttı. Daha da şiddetlice üfledim ama normalde hemen dağılması gereken kahve tozunda çok fazla dağılma olmadı. Sanırım yanmakta olan kahve közünün yanmamış kahve tozunu bir çimento misali tutma özelliği de var ? Ayrıca birkaç saniye içinde hemen köz haline gelmesi, şiddetli rüzgardan etkilenmeyip aksine daha da alevlenmesine bakılırsa kahve tozu güvenilir bir şekilde kav olarak kullanılabilir. Üstelik çok ucuz bir madde ve taşıması da kolay. Ayrıca sırt çantamıza koyacağımız bir fincan ve bir kaç kesme şeker ile doğada közde Türk kahvesi yapabiliriz. Közde ve fincanda... Google dan "fincanda Türk kahvesi" diye aratırsanız bu tada hayran kalabilirsiniz. Üstelik kahve doğada dikkatimizi toparlar, enerji ve doyumsuz bir mutluluk verir.
1984-Tokat

Çevrimdışı Ahmet SELİM

  • Paylaşımcı Üye
  • ***
  • İleti: 217
  • Yer: Tokat
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #21 : 24 Nisan 2012, 23:00:48 »
Hacı Abi daha önce açtığınız  kahve konusunu şimdi tekrar açıp okudum. Siz de benim gibi kahve tiryakisisiniz anlaşılan. Kahve içmek bizim için bir seramonidir, bir külttür,
bir ritüeldir. Kahve, kahvenin de ötesinde, ötelerin de
ötesindedir. Bir de közde ve fincanda pişen Türk kahvesini denerseniz ötelerin de ötesini tadarsınız. Marka olarak Kayseride üretilen Billur marka kahveyi denemenizi tavsiye ederim. Sizin oralarda Billur marka yok ise  denemeniz için isterseniz kargo ile gönderebilirim. 
1984-Tokat

Çevrimdışı Ahmet SELİM

  • Paylaşımcı Üye
  • ***
  • İleti: 217
  • Yer: Tokat
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #22 : 24 Nisan 2012, 23:13:57 »
Gerber firmasının Bear
Grylls Magnezyum Ateş Başlatıcısı var. Youtube da videosunu izlemiştim. Alette magnezyum çubuk, kav haznesi (haznenin içine kav olarak pamuk konulmuş) ve bir düdük vardı. Bu ürünün kav haznesine Türk kahvesi konulsa daha mantıklı bir tercih olur. Zira pamuk ile aynı hacimdeki Türk kahvesinin kav olarak performansı kıyas bile edilemez. Gerber firmasının bu ürünü için Türk kahvesi bu işi tartışmasız pamuktan çok daha iyi yapacaktır.
1984-Tokat

Çevrimdışı Hacı Hüseyin KILINÇ

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 7 749
  • AŞK-I ŞEHİR ESKİŞEHİR
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #23 : 24 Nisan 2012, 23:27:10 »
Az önce evde 1 çay kaşığı Türk kahvesini mutfak tezgahının üzerine toplu bir şekilde koyup üzerine çakmak ile hafifçe ateş tuttum. Birkaç saniye içinde minik bir köz ışıldamaya başlayınca üfleyip közün büyümesini sağladım. şiddetli üfledikçe közün çapı ve derinliği daha da arttı. Daha da şiddetlice üfledim ama normalde hemen dağılması gereken kahve tozunda çok fazla dağılma olmadı. Sanırım yanmakta olan kahve közünün yanmamış kahve tozunu bir çimento misali tutma özelliği de var ? Ayrıca birkaç saniye içinde hemen köz haline gelmesi, şiddetli rüzgardan etkilenmeyip aksine daha da alevlenmesine bakılırsa kahve tozu güvenilir bir şekilde kav olarak kullanılabilir. Üstelik çok ucuz bir madde ve taşıması da kolay. Ayrıca sırt çantamıza koyacağımız bir fincan ve bir kaç kesme şeker ile doğada közde Türk kahvesi yapabiliriz. Közde ve fincanda... Google dan "fincanda Türk kahvesi" diye aratırsanız bu tada hayran kalabilirsiniz. Üstelik kahve doğada dikkatimizi toparlar, enerji ve doyumsuz bir mutluluk verir.

Ahmet kahve nin kav oluşu her türlü avantaj önce kahve ile ateş yak sonrasındada o ateşte kahve yap iç süper... ;D


Hacı Abi daha önce açtığınız  kahve konusunu şimdi tekrar açıp okudum. Siz de benim gibi kahve tiryakisisiniz anlaşılan. Kahve içmek bizim için bir seramonidir, bir külttür,
bir ritüeldir. Kahve, kahvenin de ötesinde, ötelerin de
ötesindedir. Bir de közde ve fincanda pişen Türk kahvesini denerseniz ötelerin de ötesini tadarsınız. Marka olarak Kayseride üretilen Billur marka kahveyi denemenizi tavsiye ederim. Sizin oralarda Billur marka yok ise  denemeniz için isterseniz kargo ile gönderebilirim. 

Ahmet türk kahvesi işine biraz ara verdim çünkü içmeye başlayınca abartıyorum sonrasında da metobolizmamı bozuyor

Ama birgün Kayseri ye yakın bir yerlere yolum düşerse kahveyi beraber içeriz...

Bakarsın ziraat türkiye kupası kadirhas stadına verilir bizde eskişehir fenerbahçe  final maçına geliriz... ;D ;D

Birde mehmedefendi teneke kutu kahve öyle böyle bir kahve değildir emin ol o kahve özeldir eski usullerle yapılır...

Gerber firmasının Bear
Grylls Magnezyum Ateş Başlatıcısı var. Youtube da videosunu izlemiştim. Alette magnezyum çubuk, kav haznesi (haznenin içine kav olarak pamuk konulmuş) ve bir düdük vardı. Bu ürünün kav haznesine Türk kahvesi konulsa daha mantıklı bir tercih olur. Zira pamuk ile aynı hacimdeki Türk kahvesinin kav olarak performansı kıyas bile edilemez. Gerber firmasının bu ürünü için Türk kahvesi bu işi tartışmasız pamuktan çok daha iyi yapacaktır.

Ahmet bir video çekip gerbere atalım  ;D ;D ;D

İnsanları Hayvanları Doğayı Sevelim Sevdirelim
Hacı Hüseyin KILINÇ - 1975 - Eskişehir


Çevrimdışı Özkan BAKIR

  • Özkan Bakır
  • Moderator
  • *****
  • İleti: 4 275
  • Yer: Akhisar/Manisa
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #24 : 25 Nisan 2012, 01:11:30 »
Helal olsun sizlere vallahi.. nerden bulursunuz böyle ilginç olayları.. teşekkürler arkadaşlar..
Özkan BAKIR - 1958 - Akhisar Avcılık,Atıcılık ve Amatör Balıkcılık İhtisas Spor Kulübü Derneği  genel sekreteri

Çevrimdışı Recep İLGİN

  • RODNEY
  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 121
  • Fethiye Avcılar ve Atıcılar Spor Kulubü Derneği
    • Kayra İnşaat Fethiye
  • Yer: Muğla
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #25 : 25 Nisan 2012, 09:59:11 »
Güzel bir paylaşım teşekkürler...
Recep İLGİN 1978

Çevrimdışı Ahmet VURAL

  • Sabit Üye
  • *****
  • İleti: 3 821
  • Yer: ANTAKYA
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #26 : 25 Nisan 2012, 10:30:25 »
Paylaşım için teşekkürler.
03.02.1954 - Tirebolu

Çevrimiçi Mehmet Doğan KIVRAK

  • Moderator
  • *****
  • İleti: 5 373
  • ''Avcı,doğaya değer veren insandır''
  • Yer: balikesir edremit
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #27 : 25 Nisan 2012, 12:28:16 »
Teşekürler.canım da kahve cekti bu muhabbet üzerine.....
MEHMET DOĞAN KIVRAK
EDREMİT/1986 
0532 784 0019 
dogan.tekel@hotmail.com

Çevrimdışı Ziya HACISALİHOĞLU

  • Aktif Üye
  • **
  • İleti: 114
  • Yer: Trabzon
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #28 : 25 Nisan 2012, 13:49:19 »
paylaşım için teşekkürler hacı abi ilginç bir konu yine:)
zia___@hotmail.com -1992 -   Trabzon

Çevrimdışı Hacı Hüseyin KILINÇ

  • Administrator
  • *****
  • İleti: 7 749
  • AŞK-I ŞEHİR ESKİŞEHİR
Ynt: DOĞADA ATEŞ YAKMAK
« Yanıtla #29 : 06 Mayıs 2012, 14:51:26 »
Swedish Fire Torch
İnsanları Hayvanları Doğayı Sevelim Sevdirelim
Hacı Hüseyin KILINÇ - 1975 - Eskişehir


Seo4Smf Tagleri: ateŞ doĞada yakmak 
 

Avclk