Red Dot hakkında.. - Dürüst Avcı
Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Gönderen Konu: Red Dot hakkında..  (Okunma sayısı 346 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mehmet Doğan KIVRAK

• Moderator
  • ''Avcı,doÄŸaya deÄŸer veren insandır''
  • Yer: balikesir edremit
Red Dot hakkında..
« : 13 Åžubat 2012, 16:53:34 »
Bu aralar elektronik nişangahlara iyice heves sardım. Başta havalı tabancada, sonrasında slug namlulu yivsiz tüfekte kullanmak amacıyla iki adet red dot nişangah edinmeyi düşünüyorum ama bu konuda oldukça bilgisiz olduğum için seçimimin nasıl olması gerektiğini araştırdım durdum. Yerli kaynaklarda bu konu hakkında beni tatmin edebilecek pek birşey bulamadım. Doğal olarak yabancı kaynaklara yöneldim. Anlayabildiğim kadarını burada paylaşmak istedim.

Konu hakkında bilgi ve tecrübe sahibi diğer üyelerde red dot seçimi konusunda paylaşımda bulunursa, konu daha da doyurucu olur.

Konuya geçmeden temel olarak iki red dot türü olduğunu belirtelim.

1) Kapalı tüp şeklinde bulunan red dot nişangahlar.
 2) Daha çok açık arazide ve iki gözün açık, görüşün açık olmasının önemli olduÄŸu durumlarda kullanılan, holographic sight olarak adlandırılan niÅŸangahlar.

Red Dot Seçiminde Dikkate Alınması Gerekenler:

Dot size (Nokta boyutu): Nokta boyutu MOA (minute of angel, dakika cinsinden açı derecesi) ile ölçülür. 1 MOA, 100 yard (91.44 metre) mesafede 1'' e (2.54 cm) eşittir. Bu demektir ki 4 MOA bir red dot'un noktacığı, 100 yard mesafede 4x2,54=10.16 cm çapında bir alanı kapatır.

Kısaca 100 yard mesafeye 10,16 cm çapında bir hedef koyarsanız, red dot'un noktacığı bu mesafede hedefi tamamen kapatır. Aynı red dot 50 yard (45,72 metre) mesafede 2x2,54=5,08 çapında bir alanı kapatır. 25 yard (22.86 metre) mesafede ise 2,54 cm çapında bir hedefi kapatır.

Mesela kısa mesafede savunma amaçlı kullanımda kırmızı noktanın büyük olması çabuk nişan almayı kolaylaştırabilir. Burada dikkat gerektiren husus bazı üreticilerin ürünleri iddia ettikleri MOA değerlerinden daha büyük olabiliyor.

Montaj: Red Dot'ımızı silahımızın üzerine nasıl monte edeceğiz? 2 temel montaj şekli vardır. Bazı nişangahlar weaver tipi kızağa monte olabilecek ayakla (sabit) satılır. Bazıları ise geleneksel halka şeklinde ayaklarla montajlanırlar. Genelde bu halka şeklinde ayaklar ürün paketinin içeriğinde mevcuttur. Harici olarak ayak satan üreticilerde elbette mevcut.

Kullanım Amacı: Öncelikli kullanım amacınız savunma mı, hedef atıcılığı mı yoksa av mı? Her bir kullanım amacının kendine göre öncelikleri vardır.

Hedef atıcılığı için mümkün oldukça düşük MOA değerli hatta uzak mesafeler için eğer bütçemize uygunsa yakınlaştırma özelliği bulunan red dot nişangahları seçmeliyiz.

Tüfek üzerinde bulunan bir red dot'un ağırlığı çok önemli olmayabilir ama tabanca üzerinde kullanılacak bir red dot'un küçük boyutlu ve hafif olması avantaj sağlayacaktır.

Hızlı görüş istenen bir kullanımda ise red dot tüpünün çapının büyük olması avantaj sağlayacaktır.

Parlaklık: Ucuz red dot lar bir yada iki kademe parlaklık ayarına sahiptir. Bu tip modeller kısa mesafede kullanılacak havalı silahlar yada paintball silahları için uygundur. Ateşli silahlar için üretilmiş red dot lar genelde 7-11 arası parlaklık kademesine sahip olurlar. Burada da üreticilerin verebileceği yanıltıcı bilgilere dikkat etmeliyiz. Bazı üreticiler off (kapama) durumunu kademeden sayabiliyor. C More marka red dot larda kademesiz ışık şiddeti kontrolü bulunan modeller mevcut.

Sağ-Sol ve Yükseklik Ayarı: Çoğu üreticinin sağ-sol ve yükseklik ayarında 1 klik 0.5 MOA'ya denktir. 0.33 yada 0.25 MOA gibi daha hassas ayara sahip modeller mevcut olduğu gibi 0.75 MOA olanlarda mevcuttur. C More marka red dot larda kliksiz ayar mevcuttur, bu atıcılık için çok hassas bir ayar imkanı sunarken, savunma amaçlı kullanımda pek işlevsel değildir.

Ağırlık: Genel olarak üreticiler pilsiz ağırlığı belirtirler. Bazı modellerde entegre ayaklarda bulunmaktadır. Ağırlığına bakarken, bu entegre ayakların yada pillerin dahil olup olmadığına dikkat edin.

Paralaks hatası: Konu sahibi bu konuda yeterli bilgisi olmadığını ama AimPoint'in paralaks hatalarını ortadan kaldırmak için çift lensli özel bir sistem kullandığını belirtmiş. Mesela Tasco'nun düşük bedelli ürünlerinin paralaks ayarları 100 yard mesafeye ayarlıyken, pahalı modelleri sonsuz paralaks ayarına sahip.

Pil Ömrü: Bir çok red dot, 2023 tipi, 3 Volt, lityum pil kullanır. Bu tip piller ucuzdur ve makul bir kullanım ömrü sunar. Aynı pili kullanan iki ayrı red dot'un pil ömrünün aynı olmasını beklememeliyiz. Elektrik devrelerinin etkinliği sebebi ile farklılıklar mevcut olabilir.

Renk: Çoğu red dot siyah olsada gümüş renkli yada çift renk red dotlarda mevcut. Kullanıcı seçimini, kendi silahına uyumlu bir renkte yapmak isteyebilir.

İNTERNETTEN ALINTIDIR
MEHMET DOÄžAN KIVRAK
EDREMİT/1986 
0532 784 0019 
dogan.tekel@hotmail.com

• Moderator
Ynt: Red Dot hakkında..
« Yanıtla #1 : 13 Åžubat 2012, 17:00:54 »
BİRDE DÜRBÜN ARAŞTIRDIM LİNKTE VİDEOLAR MEVCUT

http://www.elcansportingoptics.com/elodge/videoroom/
MEHMET DOÄžAN KIVRAK
EDREMİT/1986 
0532 784 0019 
dogan.tekel@hotmail.com

Çevrimdışı Ali Osman ŞAHİN

• Sabit Üye
  • avcılık ve vicdan ikisi birlikte olsun
  • Yer: Çanakkale
« Yanıtla #2 : 13 Åžubat 2012, 17:15:11 »
bilgilendirme ve araştırman için teşekkürler
1979-Çanakkale

Çevrimdışı Öner PEKŞİRİN

• Teknik Admin
  • Avcı avını iyi tanıyandır...
  • Yer: İZMİR-Foça
« Yanıtla #3 : 13 Åžubat 2012, 17:44:19 »
Bilgilendirme için Teşekkürler...
Öner PEKŞİRİN - 1983 - İzmir-FOÇA   0506 587 42 87
opeksirin@hotmail.com

Çevrimdışı Osman KURT

• Administrator
  • Yer: Diyarbakır-EskiÅŸehir
« Yanıtla #4 : 13 Åžubat 2012, 17:59:19 »
Doğan'ım bilgilendirme için teşekkürler.Rahmetli Gazi abimden öğrendiğim kadarıyla sık arazide hareketli avlarda (büyük avlar) çok verimli olduğunu söylerdi ama açıkçası ben hiç kullanmadım.
Osman KURT
Diyarbakır-Eskişehir
1981- B Rh (+)
Big_Hunter26@hotmail.com

• Moderator
« Yanıtla #5 : 13 Åžubat 2012, 19:05:29 »
Doğan'ım bilgilendirme için teşekkürler.Rahmetli Gazi abimden öğrendiğim kadarıyla sık arazide hareketli avlarda (büyük avlar) çok verimli olduğunu söylerdi ama açıkçası ben hiç kullanmadım.

bende cok kullanmak istedim ama bu gün sevdiğim bi abımde varmıs aldım baktım ve içime sinmedi kullananmam...
MEHMET DOÄžAN KIVRAK
EDREMİT/1986 
0532 784 0019 
dogan.tekel@hotmail.com

Çevrimdışı Hacı Hüseyin KILINÇ

• Administrator
  • AÅžK-I ÅžEHİR ESKİŞEHİR
« Yanıtla #6 : 13 Åžubat 2012, 19:49:08 »
Mehmet Red dot yerine yivsiz tüfekte kullanmak için kaliteli bir fosforlu arpacık al daha çok verim alırsın sana garanti veriyorum...

Osman ın fosforlu arpacık ile uzun uzun araştırmaları var....

Tabikide sen bilirsin hevesini kırmak istemem fakat takıp kullandığımı göz önüme getirdim bana mantıklı gelmedi...
İnsanları Hayvanları Doğayı Sevelim Sevdirelim
Hacı Hüseyin KILINÇ - 1975 - Eskişehir

Çevrimdışı Osman KURT

• Administrator
« Yanıtla #7 : 13 Åžubat 2012, 20:02:55 »
Mehmet Red dot yerine yivsiz tüfekte kullanmak için kaliteli bir fosforlu arpacık al daha çok verim alırsın sana garanti veriyorum...

Osman ın fosforlu arpacık ile uzun uzun araştırmaları var....

Tabikide sen bilirsin hevesini kırmak istemem fakat takıp kullandığımı göz önüme getirdim bana mantıklı gelmedi...

Hacı abi bana topu atmadan durmayacaksın değil mi :) Evet ben kuş ve özellikle keklik avcısı olarak fosforlu arpacık kullanıyorum.Bir çok markayı denedim ama en iyi verim aldığım Champion EasyHit Shotgun Sight 'ın RED yani kırmızı ve 2,5X5" mm. uzunluğunda olan tipini kullanıyorum ve çok memnunum.Şimdi evde fotoğrafını çekip yükleyeceğim.
Osman KURT
Diyarbakır-Eskişehir
1981- B Rh (+)
Big_Hunter26@hotmail.com

Çevrimdışı Osman KURT

• Administrator
« Yanıtla #8 : 13 Åžubat 2012, 21:56:20 »
Champion EasyHit Shotgun Sight Red (2,5 mm X 5") 

Osman KURT
Diyarbakır-Eskişehir
1981- B Rh (+)
Big_Hunter26@hotmail.com

Çevrimdışı Hacı Hüseyin KILINÇ

• Administrator
  • AÅžK-I ÅžEHİR ESKİŞEHİR
« Yanıtla #9 : 13 Åžubat 2012, 23:06:03 »
Hacı abi bana topu atmadan durmayacaksın değil mi :) Evet ben kuş ve özellikle keklik avcısı olarak fosforlu arpacık kullanıyorum.Bir çok markayı denedim ama en iyi verim aldığım Champion EasyHit Shotgun Sight 'ın RED yani kırmızı ve 2,5X5" mm. uzunluğunda olan tipini kullanıyorum ve çok memnunum.Şimdi evde fotoğrafını çekip yükleyeceğim.

Hemşehrim paylaşım için teşekkürler sana top atmak değilde bilgi ve terübenden faydalanmak desek daha doğru olacak...

Mehmet bak bu ürünü incele bahsettiğim aslında direkt olarak bu üründü Osman la sohbetlerimizde bu ürün ile ilgili deneyim ve tecrübelerini konuşmuştuk...

yindede sen değerlendir red dot alırsan da artık onunla ilgili tecrübeleri sen aktarırsın bizlere...
İnsanları Hayvanları Doğayı Sevelim Sevdirelim
Hacı Hüseyin KILINÇ - 1975 - Eskişehir

Çevrimdışı Mahmut LİMNİLİ

• Mahmut Limnili
  • Administrator
    • Kurzhaar
  • Yer: Foça - 1964
« Yanıtla #10 : 14 Åžubat 2012, 00:14:09 »
Red dot veya dürbün bütün silahlarda sıfırlama gerektirir.

Yivli üzerine takılıyor olsa 25 metrede sıfırlanır ve kudretli olan bu silahta uzun mesafelere atabilirsiniz.
Fakat av tüfeğinde bu sıfırlamayı yapayım sonrasında atayım derseniz zaten menzili nekadar ki.

Şimdi hadi 25 metreye sıfırladınız okey fakat bir av 7 metrede veya 35 meterde karşınıza çıktı.
Şayet bu hedef birde uçan kuş yada duran bir kuş ise attığınız saçmada gurupmanı üzerinde toplayamazsınız.
Tek kurşun atıyorsanız yine aynı durum alt veya üst gider...!

Haliyle sürekli sıfırlama yaptığınız metredeki avlara atmanız gerekmektedir..

Kulanılır fakat başarılı olmaz.

Bu iş havalı tüfekte bile bu şekildedir 35 yıldır denerim...!
Mahmut Limnili - FOÇA -1964 - 0.532.4422170   www.kurzhaarmahmut64.com www.mahmut64.com                    
http://www.deutsch-kurzhaar.de/diverses.htm     mahmutlimnili@hotmail.com

Çevrimdışı Ömer SÜMER

• Paylaşımcı Üye
« Yanıtla #11 : 14 Åžubat 2012, 13:20:02 »
Sevgili arkadaslar,
Bu tur silah aparlarini halihazirda kullanan faal avci olarak sizlerle bende tecrubelerimi paylasmak isterim.
Hologram diye bahsedilen 2. $IKTAKI red doti hali hazirda kullaniyorum.
Gecen hafta sokup cikardim.
Kullandigim silah 1187 Remington semiotomatik.
Bu durbunler yakinlastirmaktan cok, dar alanda hedefi cabuk nisangaha sokmak icin tasarlanmis aparatlardir.
Ozellikle domuz avlarinda SIK ormanlik alanlarda yivli yada yivsiz silahlarda cok guzel performanslar saglar.
tek kursun atislarinda isigin az oldugu ortamlarda harika sonuclar verir.

Ancak bunun yaninda parlak isikta (Hologramlar icin soyluyorum) o kirmizi noktayi cok ararsiniz.
Ozellikle gunesli havalarda cildirtir (test edip denendi)
Ucar avlarinda kesinlikle tavsiye etmem (sahsi gorusum)
Goz gez arpacik cok daha etkili ve efektif.
Arti Mahmut'un dedigi gibi mesafe farklarindan dogacak gurupmani saglamak hakikatten cok buyuk maharet istiyor. Bunun icin bisiklete binmek gibi bir sey diyorum, cunku bisiklete binerken nasil dengede durdugunu beynimize anlatmak kelimelerle pek mumkun olmuyor ancak deneyimle insan beyni bunu daha kolay cozuyor.

Bu baglamda, gidilecek avin cesidine gore cok faydalida olabilir, cok buyuk hayal kirikligina da sebebiye verebilir.

sayet zaman bulursam sizlerle resimlerimi de paylasmak isterim.
Ömer SÜMER - 1967 - İZMİR - ALASKA

• Moderator
« Yanıtla #12 : 14 Åžubat 2012, 15:56:26 »
gerekli acıklamalar için teşekkürler...ben abi bi an heves ettım ve suanda hevesim kalmadı bana uymaz ben kullanamam ve vazgectim...
bu kadar arastırmısken bılgılerı buraya aldım....bende de var fosforlu arpacık genelde yaz aylarında gece domuz bekinde kullanıyorum...
cok iyi sonuclar aldım...
MEHMET DOÄžAN KIVRAK
EDREMİT/1986 
0532 784 0019 
dogan.tekel@hotmail.com

Seo4Smf Tagleri: hakkında 

Avcýlýk