Mustafa gur arkadasimin bana gonderdigi ozel mesajla bu konuya bende mudahil oldum.
Hemen bir kisa Google arastirmasiyla su bilgileri edindim.
Bugune kadar vurulmus (fakat resimlenmemis ve saadece iddiadan ibaret) en buyuk Kurt, Bulgaristan'in Kuzey batisinda avci Slavchev tarafindan vurulmus ve agirligi 80 kg, olan Kurt imis.
Bu arada bilim adamlarina gore 50 kg. bile, bir kurt icin buyuk bir boyut olarak kabul ediliyor, bunu da hemen ekliyeyim. (Avrupa ve Asya Kurlari icin)
Yine bugune kadar kaydedilmis en buyuk (agirlik bakimindan) Kurt 79.4 kg. agirliginda ve Amerika Birlesik Devletleri'nin Alaska eyaletinin Orta Batisinda vurulmus, Minnesota eyaletinde de tartilmis ve 1939'da kayilarina gecmis Kurt imis.
Simdi misli muslu internet kayitlarini birakirsak,
Benim yasadigim ve karsilastigim, Alaska'da bulunan Kurtlar "Timber Wolf" olarak aniliyor ve inanin o resimdekiler kadar da buyuk. Ayrica Alaska Kurt'u diye bir IRK da var ve latince adi Canis lupus pambasileus.
Eger firsatini bulursam bu buyuklukte tahnit edilmis bir kurdu sizlerle paylasacagim. Cunku bu buyuklukteki tahnit edilmis kurdu buradaki adiyla "Fish And Game" (vallaha bunun Turkiye'deki muadili kurumu bulamadim, varmi? bu konuda Universitelerin ilgili bolumleri ve mezun olan Biyologlari ne is yapar hepinizin malumu) ofisinde gordum.
Hatta bir de video bile cekip sizlerle paylasabilirim. (Kisa zamanda pek mumkun degil, bu aralar baya bir yogunum)
Bizzat bu tur Kurtlari canli gormus biri olarak da sunu soyliyeyim,
Dogada karsilastiginiza, yaninizda tasidiginiz silahi ne kadar sevdiginizi, O'na nasil iyi baktiginizi ve eve sag saglim dondugunuzde cok daha iyi bakacaginiza, her parcasini itina ile temizleyip yagliyacaginiza, kendi kendinize soz veriyorsunuz.
Bu arada sunuda eklemeden edemiyecegim, dogadaki cogu canli, insana sebepsiz yere saldirmiyor. Benim karsilastiklarim, derhal bulundugum yerden uzaklastilar. Bir ayi saldirisi haric kendimi korumak icin hic silah kullanmadim.
Bunda mevsim itibariyla bahar ve sonbahar aylarinda karsilasmamin da buyuk etkisi var.
Yasadigim yer kucuk bir kasaba buyuklugunde ve daglarin hemen eteginde yer aliyor.
Sert ve cok kar yagisli KIS aylarinda daglarda ac kalan kurtlar, bulundugum sehir Eagle River sokaklarina iniyorlar.
Sebebi, dagdaki cok kalin kar ve buna bagli olarak avladiklari hayvanlarin daglardan asagilara inmesi, (Ozellikle Moose'larin) dogal olarak Kurtlarin da onlari takip etmesi. Bu arada evcil hayvanlarin ne kadar kolay av oldugunu kesfetmeleri ve kolay avin pesinden evcil kedi ve kopekleri avlamalari.
Bu tur olaylar yogun kar yagisi oldugu yillarda SIKCA yasaniyor. Yetkililer tarafindan da halk acikca uyariliyor.
Dusunun sert kisilikleriyle un yapmis Rotweiler'lar bile bu kurtlara pek dayanamiyor ve Kurtlarin sofrasinda bir ogun olarak yerlerini aliyorlar.
Sahsi fikrim, bu resimlerin Gercek oldugu. Goz yanilmasi varmidir, bunada siz karar verin, her avcinin yaptigi gibi avin arkasinda objektiflere poz vermek, vurulan avi biraz daha buyuk gosteriyor.
Umarim merak eden arkadaslari biraz da olsa aydinlatabilmisimdir.
Sayet bu konu hakkinda veya Alaska hakkinda sorulariniz olursa, onlarida elimden geldigince cevaplamaya calisirim.